Csapatok

2017.08.03. |

FEHÉRVÁR AV19

A Fehérvár AV19 az EBEL egyetlen magyar csapat, amely a 2017/18-as szezonban a Visegrád-kupában is megméreti magát.  A klub 1960-ban alakult Budapest Volán SC néven és az 1970-es években költözött Székesfehérvárra. A tizenháromszoros magyar bajnok klub volt az első, amely vidékiként elhódította a trófeát 1981-ben, a 2000-es években pedig egyeduralkodója volt a honi bajnokságnak: 2002 és 2012 között tízszer ünnepelhetett elsőséget, sőt, a 2000/2001-es szezonban is a legjobbnak bizonyult.

A Volán a 2007/2008-as szezonban játszott először EBEL-ben, azóta többször is eljutott az osztrák liga negyeddöntőjéig, de annak küszöbét még nem sikerült átlépnie. Mindeközben a 2012/13-as idénytől a fehérváriak nem léptek jégre a magyar bajnokságban, 2015-ben a farmcsapatukkal tértek vissza a MOL Ligába. Erre azért is volt szükség, mert a 2010-ben megalapított Ifj. Ocskay Gábor Jégkorong Akadémia egyre több fiatal hokist nevelt ki, akiknek így biztosítottak a felnőttek között is játéklehetőséget.

A klub kötelékeiből olyan ikonok kerültek ki, mint Palkovics Krisztián, Kangyal Balázs, Frank Banham és ifj. Ocskay Gábor. A fiatalon elhunyt ifj. Ocskay Gábort a Nemzetközi Jégkorong Szövetség a Hírességek csarnokába választotta, a fehérvári jégkorong akadémia és a jégcsarnok is az ő nevét viseli.

Több korábbi fehérvári játékos neve is ismerősen csenghet a szlovák szurkolók számára, hiszen Karol Rusznyak, Lubomir Rybovic és Roman Mega is korábbi szlovák válogatott játékos volt. Judd Blackwater, Timotej Sille, és Juraj Durco pedig korábbi fehérváriként játszott tavaly a szlovák Extraligában.

A fehérvári csapatok a hazai meccseiket az Ifj. Ocskay Gábor Jégcsarnokban játsszák, amely 3500 fő befogadására képes. A csarnok mellett rendelkezésre áll a 2015 nyarán átadott C pálya is, amely edzés- és mérkőzéshelyszínként is szolgál. A tervek szerint 2019-ben már az Alba Arénát is birtokba vehetik a hokisok, a négyszintes, 6000 fős multifunkcionális csarnok azonban nemcsak a jégkorongnak, hanem más sporteseményeknek és kulturális rendezvényeknek is otthont adnaAz elmúlt szezon az EBEL-ben nem úgy sikerült a Fehérvár AV19-nek, ahogy szerette volna, hiszen nem jutott be a rájátszásba. Emellett a Fehérvári Titánoknak is meg kellett elégedniük a MOL Liga nyolcadik helyével.

MAC BUDAPEST

A MAC Magyarország legrégebbi sportegyesülete, amelyet 1875-ben alapítottak. A jégkorong-szakosztály kalandos utat járt be az évtizedek során. A klub 1988-ban kapott új erőre és beolvadt a Népstadion Szabadidő Egyesületbe, majd 1993-ban Mac Népstadion lett a klub neve. A klub a felnőtt csapata a 2000-es évekig az első osztályban játszott, ez megszűnt, de az utánpótlás képzés folytatódott. A mai MAC Budapest története tulajdonképpen 2011-ben kezdődött, amikor a MAC-Népstadionból kiválva önálló sportegyesületként, MAC Budapest Jégkorong Akadémia néven folytatta működését.

Viszonylag rövid idő alatt az egyik legeredményesebb utánpótlás-nevelő műhellyé nőtte ki magát, és 2015-ben elérkezettnek látta az időt, hogy felnőttcsapatot indítson a MOL Ligában, ezzel is biztosítva a fiatal tehetségek fejlődését, megtartását a magyar jégkorongnak. A klub kötelékéből olyan játékosok kerültek ki, mint Kovács Csaba, Sebők Balázs vagy Nagy Krisztián.

A felnőtt csapat viszonylag rövid eddigi életében is felbukkan a szlovák szurkolók számára is ismerős név, Tomas Klempa a Piestany csapatában is játszott, az u18-as szlovák válogatott mellett. Nagy Gergő a csapat játékosa korábban egy szezonban a Nove Zámky csapatát erősítette.

Ha úgy tetszik, a MAC ajtóstul tört be a felnőttek mezőnyébe, hiszen újoncként ezüstérmes lett a MOL Ligában, majd az 2016-2017-es szezonban ugyancsak eljutott a döntőig. Így az Erste Liga mellett a 2017/18-as idényben a Visegrád-kupában méretnek meg.

A Magyar Kupa-címvédő MAC Budapest otthonául az újbudai InfoParkban fekvő Tüskecsarnok szolgál. A 2500 férőhelyes modern létesítmény nemcsak jégkorongcsarnokként funkcionál, hiszen több sport- és kulturális eseménynek is helyszínéül szolgált. Alagsorában számos edző- és sportterem áll rendelkezésre.

HK Poprad

A HK Poprád az 1930-as években az egyik legjobb szlovák csapat volt és több címet is nyert a háború előtti időszakban. A második világháború utáni évek kevésbé voltak sikeres a klub, a Csehszlovák másodosztályba került  az 1946-47-es szezonban. Összesen három szezon erejéig játszottak a legjobbak között az 1991-1992-es feljutásig, ezt követően még két évet játszottak a csehszlovák első osztályban mielőtt felbomlott volna az állam. 1993 óta viszont folyamatosan a szlovák első osztály tagja, soha nem esett még ki onnan, kétszer játszhattak bajnoki döntőt, de mind 2006-ban, mind 2011-ben elveszítették azt. Az elmúlt hat szezonból ötször a negyeddöntőig jutottak és egyszer az elődöntőben is játszhattak.

A csapatnak olyan sztárjai voltak korábban, mint Peter Bondra, Michal Handzus vagy Ladislav Nagy. A csapat jelenlegi kerete is tartogat ismerős neveket a magyar szurkolóknak, Peter Lichanec a Ferencváros játékosa volt a 2014-2015-ös szezonban, Eric Caladi pedig három szezont töltött a Nové Zámky játékosaként a magyar bázisú MOL ligában.

A Poprád mérkőzéseit az 1973-ban épült Zimny stadionban játssza, ami 4500 fő befogadására alkalmas.

HC Nové Zámky

A klub elődje az Athletic Club Nové Zámky-t 1965-ben alapították. A jégkorong kezdetei nagyon nehézkesnek bizonyultak Érsekújvárban, ugyanis a legközelebbi mesterséges jégpálya Nyitra városában volt. Így hát a csapat tagjai utazni kényszerültek. Ez az állapot egészen 1974-ig állt fenn, mikor Érsekújvárban is megépült a pálya, ami nagyrészt a helyi vasút alkalmazottjainak önzetlen segítségével épült fel. Történelmi pillanat volt, hogy 1986-ban a felnőtt csapat elindulhatott a nemzeti bajnokság 2. vonalában. 2006 újabbb fontos változtatásokat hozott, a klub neve is változáson ment keresztül, TJ-ról HK Lokomotíva Nové Zámky lett és a második vonalnak megfelelő szlovák első ligában indultak.

A 2007-08-as szezonban a Nové Zámky közel került a magyar hokihoz, a csapat együttműködést kötött a Ferencvárossal, a következő évben pedig a Budapest Stars csapatával. Ezekben az években a közös keretek miatt jópár magyar játékos próbálhatta ki magát Szlovákiában és az érsekújvári játékosok a Mol ligában. A 2008-09-es szezonban a klub a szlovák 3. osztályban indult anyagi gondok miatt. 2011-ben új vezetést választottak, a klub pedig felvette a HC Nové Zámky nevet. A vezetés úgy döntött, hogy a csapat elindul a magyar bázisú ligában, amit 2014-ben megnyertek, 2015-ben pedig a döntőig jutottak. A klub párhuzamosan elindult a szlovák bajnokságban is, ahol egyre magasabbra jutottak. 2015-ben először a szlovák harmadosztályt majd a következő évben a szlovák másodosztályt nyerték meg, ezzel kivívva a jogot, hogy az első osztályban, az extraligában folytassák. A 2016-2017-es szezonban rögtön a rájátszásba jutott a klub az első extraligás idényében.

Több nagyobb név megfordult a klub életében, mint Marek Uram, Igor Vyskoc és Erik Caladi. A klub sok ismerős arcot adott a magyar csapatoknak, mint Peter Huba, Albin Podstavek, Martin Frolik és Pavel Kowalczyk.

Az együttes otthona a Zimny Stadion Nové Zamky, amely 2500főt tud befogadni jégkorong meccseken.