HC Nové Zámky

2017.08.15. |
A klub elődje az Athletic Club Nové Zámky-t 1965-ben alapították. A jégkorong kezdetei nagyon nehézkesnek bizonyultak Érsekújvárban, ugyanis a legközelebbi mesterséges jégpálya Nyitra városában volt. Így hát a csapat tagjai utazni kényszerültek. Ez az állapot egészen 1974-ig állt fenn, mikor Érsekújvárban is megépült a pálya, ami nagyrészt a helyi vasút alkalmazottjainak önzetlen segítségével épült fel. Történelmi pillanat volt, hogy 1986-ban a felnőtt csapat elindulhatott a nemzeti bajnokság 2. vonalában. 2006 újabbb fontos változtatásokat hozott, a klub neve is változáson ment keresztül, TJ-ról HK Lokomotíva Nové Zámky lett és a második vonalnak megfelelő szlovák első ligában indultak.

A 2007-08-as szezonban a Nové Zámky közel került a magyar hokihoz, a csapat együttműködést kötött a Ferencvárossal, a következő évben pedig a Budapest Stars csapatával. Ezekben az években a közös keretek miatt jópár magyar játékos próbálhatta ki magát Szlovákiában és az érsekújvári játékosok a Mol ligában. A 2008-09-es szezonban a klub a szlovák 3. osztályban indult anyagi gondok miatt. 2011-ben új vezetést választottak, a klub pedig felvette a HC Nové Zámky nevet. A vezetés úgy döntött, hogy a csapat elindul a magyar bázisú ligában, amit 2014-ben megnyertek, 2015-ben pedig a döntőig jutottak. A klub párhuzamosan elindult a szlovák bajnokságban is, ahol egyre magasabbra jutottak. 2015-ben először a szlovák harmadosztályt majd a következő évben a szlovák másodosztályt nyerték meg, ezzel kivívva a jogot, hogy az első osztályban, az extraligában folytassák. A 2016-2017-es szezonban rögtön a rájátszásba jutott a klub az első extraligás idényében.

Több nagyobb név megfordult a klub életében, mint Marek Uram, Igor Vyskoc és Erik Caladi. A klub sok ismerős arcot adott a magyar csapatoknak, mint Peter Huba, Albin Podstavek, Martin Frolik és Pavel Kowalczyk.

Az együttes otthona a Zimny Stadion Nové Zamky, amely 2500főt tud befogadni jégkorong meccseken.